Projelerin başarısını öncelikle kapsam, bütçe ve zamandan oluşan ‘üçlü kısıt’ ile (triple constraint) değerlendiririz. Bu kriterler projeyi gerçekleştirirken izlenen süreçleri ölçümlemek ve bu süreçlerin ne kadar başarılı olarak uygulandığını değerlendirmek için gereklidir.
‘Üçlü kısıt’ proje ekibinin bu kısıtlara karşı nasıl bir performans gösterdiğinin yanı sıra, ilgili kurumun belirli bir sürede, tanımlanmış olan kişi sayısıyla ve kaynaklarla nelerin yapılabileceğini ne kadar doğru değerlendirdiğini de gösterir.
Kalite ve riskle de desteklenmeye başlanan ‘üçlü kısıt’ın yanı sıra aşağıdaki faktörler de proje başarısını değerlendirirken dikkate alınmaya başlanmıştır:
Proje sonunda ortaya çıkan ürün ne kadar kaliteli?
Tamamlanan proje kullanılmaya başladıktan sonra şirkete nasıl bir karlılık sağlayacak?
Bitirilen proje şirketin pazar payına ne kadar olumlu etki edecek?
Proje şirket stratejilerine uygun mu?
Proje iş hedeflerine ulaşılmasını sağladı mı?
Proje operasyonel etkinlik sağlayacak mı?
Proje ile, çalışanların ya da müşterinin memnuniyeti kazanılacak mı?
Proje şirketin ya da müşterinin hedeflerine uygun mu, uzun vadede kullanımı devam edebilecek mi? Hiç kimse bir kere kullanılıp, rafa kaldırılacak bir ürün ya da sistem geliştirmek istemez. Günümüzde sürdürülebilirlik de çok önemli bir kriter olarak ele alınıyor.
Proje çevreye duyarlı mı (environment friendly)? Temiz enerji kullanan ve sera gazı emisyonlarını azaltan projeler tercih edilmeye başlandı.
Yenilikçi (innovative) bir proje mi?
‘Üçlü kısıt’ proje başarısını değerlendirmek için tabii ki önemlidir ama tek ölçüt olarak da kalmamalı. Artık yukardakiler gibi ‘sonuç odaklı’ faydalar da projeleri tanımlarken ve değerlendirirken dikkate alınıyor. Projenin sonuç odaklı faydalarını arttırmak için kurum içinde her seviyede paydaşla iş birliği yapmak, proje yöneticisinin ‘iş takipçisi’ yerine ‘değişim yaratan’ olarak görülmesine de büyük katkı sağlar.
Proje başarısını ölçüp, değerlendirmekte kullanabileceğimiz her türlü teknolojik araca da yatırım yapmayı ve onlardan faydalanmayı ihmal etmeyelim tabii ki. Teknolojik ürünler kullanarak proje etkisini ölçümleyen kurumlar daha fazla ve doğru veriyle, iş performanslarını da daha doğru olarak raporlayabilirler.
Projelerinizi siz hangi kriterlere göre değerlendiriyorsunuz?
Konu ile ilgili fikirlerinizi, yorum ve geri bildirimlerinizi bekliyoruz….
Görsel Tasarım: TPYME İletişim Koordinatörü Feride AKÇA
Comments