top of page
  • Göktürk ÖZDEMİR

Proje Çatısı

Bir bina yapacağınızı düşünün. Eğer bu binayı yapmak için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini veya nasıl bir hesaplama yapmanız gerektiğini birisine sorarsanız alacağınız cevap büyük ihtimalle "Temelden başlarım" şeklinde olacaktır. Ancak bu durumda bir risk ortaya çıkacaktır. Çünkü yapacağınız binanızın ne kadar ağırlık taşıyacağını, neye göre temel atacağınızı nasıl belirleyeceksiniz?..


Benzer şekilde, bir proje geliştirme esnasında bazı aksaklıklar, sıkıntılar ortaya çıkabilir. Örneğin özelikle günümüzdeki gibi salgın hastalıklar olabilir, projeye yeni katılan ya da projeden ayrılan üyeler olabilir. Bunların hepsi projede hız ve ağırlık dengesinin değişmesine sebep olacaktır. Projenin maliyet, zaman ve kalite üçgenine dayanan statiğini etkileyecek değişimler ortaya çıkacaktır.


Bu nedenlerden dolayı, eğer işinin ehli birisine soracak olursanız artık "Çatıdan hesaplamaya başlanır" diyecektir. Çünkü ağırlıklardaki değişkenleri üstten başlayarak tek tek toplayarak aşağıdaki temelde taşıyacak şekilde hesaplar ve ona göre temel atılmasını sağlar.


Burada aslında "temel" olarak düşündüğümüz kısım ortaya çıkacak "ürün" değildir. İnsanların binadaki "kullanım alanını" ürün olarak düşünebilirsiniz. İnsanlar, ya da projenizde çalıştığınız kişiler aslında temeli hiç görmezler hatta ilgilenmezler. Genel olarak kullanım alanına bakar. Temel dediğimiz kısım ise aslında projeyi yönetecek, geliştirecek, sonrasında da destek sağlayacak ekiptir. Bu hesaplamada proje yöneticisi herşeyi üst üste koyarak uygun ekibi seçmeli, uygun araçların listesini çıkarmalı ve oluşabilecek risklere karşı önlem almalıdır. Proje süresince, planın dışında çıkan sorunlara, hususlara ise çözüm bularak sonuca kavuşturmalıdır.


Bu sebeple proje ekibi projenin temelidir. Ortaya çıkan ürün ise aslında kullandığımız ve içinde yaşadığımız alandır.


Konu ile ilgili değerli yorum ve katkılarınızı bekleriz.



Görsel Tasarım: TPYME İletişim Koordinatörü Feride AKÇA

Comments


bottom of page