top of page
  • Nedret ORBAY

Geri Bildirim Neden Önemli

Geri bildirim hayatın her alanında iletişimin en önemli bileşeni. İletişimde olan iki tarafın birbirini doğru ve aynı şekilde anladığını göstermesini sağlayan bir yöntem. Etkili iletişim, ancak alıcı, göndericinin iletmek istediği bilgiyi veya fikri tam olarak anlarsa gerçekleşir. İletişimde geri bildirim, alıcının mesajı gönderenin amaçladığı şekilde anlayıp anlamadığını ve bu mesajı kabul edip etmediğini bilmek için önemlidir. Yalnızca canlılar arasında değil, makinelerle olan iletişimde dahi göz önünde bulundurulması gereken bir konu. Askerlikteki ‘emir tekrarı’ da aslında bir geri bildirim yöntemi.


Yıllar önce, 80’lerdeyiz, çevrimiçi ve gerçek zamanlı sistemler oldukça sınırlı. THY’de sistem programcısı olarak çalışıyorum. Uçuş biletlerinin kuponlar halinde toplanıp üzerindeki verilerin insan eli ile manyetik ortamlara kaydedildiği ‘Delgi Servisi’ denilen bir hizmet birimi var. Yaklaşık 40 kişi bir salonda bu işi yapıyor ve daktilo kadar olmasa da tuş sesi önemli bir rahatsızlık konusu. Bu arada çıkan yeni teknoloji sayesinde tuş sesleri kapatılabiliyor. Herkes çok mutlu, ancak veri girişindeki hata oranının artması ve veri giriş hızının yavaşlaması ile yeni sorunlar başlıyor. Nedenini araştırıyoruz ve anlıyoruz ki tuş sesi aslında önemli bir ‘geri bildirim’ mekanizması. Veri girişini yapan kişiler tuşlardan bir ses gelmeyince basıp basmadıklarından emin olamıyorlar; ya en baştan tekrar yazıyorlar ya da aynı tuşa bir kez daha basıyorlar. Sonuçta tuş tıkırtılarının önemi anlaşılıyor ve yeniden devreye sokuluyor.


Proje Yönetiminde de geri bildirim mekanizmalarının kurulması ve işletilmesi hayati önem taşımakta. En basit şekli ile bir e-postanın alınıp alınmadığı bile yeri geldiğinde bütün projeyi etkileyebilmekte. Proje ekibinin hem birbirleri ile hem de bütün paydaşlar ile olan iletişiminde uygulanacak geri bildirim yöntemleri, yanlış anlaşılmaları önleyecek, varsa da düzeltilmesine olanak sağlayacaktır. Bu şekildeki kullanımı ile risk yönetiminin de önemli bir aracı olarak düşünülebilir.


Proje=Hayat diyoruz ya, geri bildirimi hayatımızın her alanına uygulayabilirsek iletişim kazalarını da en aza indirebiliriz.


Konu ile ilgili fikirlerinizi, yorum ve geri bildirimlerinizi bekliyoruz….



Görsel Tasarım: TPYME üyesi Feride AKÇA


bottom of page